Er wordt gewerkt vanuit ecologische principes, daarin is geen plaats voor bestrijdingsmiddelen tegen ongewenste kruiden en beestjes. De verslaving van de landbouw aan (kunstmatige) pesticiden en herbiciden bedreigt niet alleen de biodiversiteit en het bodemleven, maar ook onze eigen gezondheid. Het moet en kan echt zonder!
Waar andere landbouw zwaar afhankelijk is van door diesel aangedreven machines, wordt bij ons op de tuinderij (op het grasmaaien na) al het werk met simpel handgereedschap verricht. Met machinale grondbewerking creëer je vooral veel verdichting, verstoorde bodemlagen, schade aan het bodemleven en meer onkruiddruk. En al deze gevolgen vragen weer om meer en zwaardere machinale ingrepen. Door de bodem zo veel mogelijk met rust te laten, te beschermen en te voeden met organische toevoegingen zoals compost en potstalmest zorgen we voor een stabiele bodem vol leven. Op zijn beurt voedt en beschermt dit actieve bodemleven de gewassen. Daarnaast is zo een bodem beter in staat om water, voedingsstoffen en co2 (in de vorm van koolstof) vast te houden.
Er wordt gestreefd om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Zo wordt ook bijna al het plantgoed voor de groenten, kruiden en bloemen op de tuinderij opgekweekt. Op die manier kunnen we een grote diversiteit aan (bijzondere) groenten telen. Als tuinder ben ik altijd op zoek naar de mooiste, lekkerste en beste rassen. Voor een deel komen deze ook uit Frankrijk, Italië en Duitsland. De glazen kas midden in de moestuin staat door het seizoen heen altijd overvol met jong plantgoed, wat daarna in de tuin uitgeplant gaat worden. Het voorzaaien begint al eind januari en gaat non-stop door tot in oktober. Elk zaadje en plantje gaat letterlijk door onze eigen vingers!
Verser dan dit wordt het niet! De groenten worden ’s ochtends geoogst en eindigen dezelfde dag al bij klanten in de keuken. Vervoer en tussentijdse koeling is daarmee overbodig, waardoor ook de tijd van bewaring bij jou thuis een stuk langer is! Deze manier van directe verkoop is dus ook minder gevoelig voor verspilling en ook niet onbelangrijk, verse groenten zijn smaakvoller en hebben een hogere voedingswaarde. Naast de particuliere klanten gaat ook een groot deel van de productie naar restaurants. Natuurlijk naar het eigen proeflokaal van de Eemlandhoeve, maar ook naar restaurant Mei, bistro ‘t Bloemendealtje en het Lokaal (alledrie in Amersfoort) en restaurant de Mandemaaker in Spakenburg.
In en om de moestuin proberen we zoveel mogelijk biodiversiteit te stimuleren. Naast de grote diversiteit aan groenten is er ook ruimte voor bloemranden, bloeiende groenbemesters, hagen en slootranden. Alles bij elkaar zorgt dit voor een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Ik blijf me altijd verbazen hoeveel beestjes je tegen komt als je in de moestuin aan het werk bent. Natuurlijk heel veel insecten zoals vlinders en spinnetjes maar ook kikkers, salamanders, spitsmuizen, mollen, roofvogels, meerkoeten en nog zoveel meer. Zonder dit levendige ecosysteem zou een ecologische tuin niet mogelijk zijn!